Glaszetter
Sinds 1992

Kunststof kozijnen laten plaatsen

Kunststof kozijnen zijn de meest populaire keuze voor nieuwe kozijnen in Nederland. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en bieden een goede isolatie. In deze pagina leggen we alles uit over kunststof kozijnen, van de voordelen tot de kosten van kunststof kozijnen laten plaatsen.

Wat zijn kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn raam- en deurkozijnen die zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC). PVC is een kunststof dat bekend staat om zijn sterkte, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat ze bij elke woning passen.

Om het concept van de kunststof kozijnen goed te kunnen begrijpen is het belangrijk dat u bekend bent met de belangrijkste onderdelen van een kunststof kozijn.

Belangrijkste onderdelen bij raamkozijnen
Het kozijn zelf De scharnieren bij een deur De sluitingen Het glas

Dit is het frame (ofwel, kader) van het kozijn, gemaakt van PVC.

Deze zorgen ervoor dat het kozijn kan worden geopend en gesloten.

Deze zorgen ervoor dat het kozijn goed gesloten blijft.

Het glas wat in een kozijn gaat zorgt voor licht en isolatie. De isolatiewaarde kunt u zelf bepalen. De keuze varieert vanaf enkel glas tot bijvoorbeeld driedubbel glas.

Welke soorten kunststof kozijnen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten kunststof kozijnen verkrijgbaar. De meest voorkomende soorten zijn:

Welke soorten kunststof kozijnen bestaan er?
Draaikiepkozijnen Valkozijnen Slag- en draaikozijnen

Dit zijn de meest populaire soort kunststof kozijnen. Ze kunnen naar binnen en naar buiten worden geopend.

Dit zijn kozijnen die naar beneden openen. Ze zijn ideaal voor ramen op de begane grond.

Dit zijn kozijnen die zowel naar binnen als naar buiten kunnen worden geopend. Ze zijn een goede keuze voor ramen met een grote opening.

Naar de voorkomende soorten zijn er ook veel verschillende merken. De meest verkochte merken in Nederland zijn; Schüco, Finstral, WERU en Gayko. Elk merk heeft zijn eigen plus- en minpunten. Om het goede merk voor uw woning te kiezen adviseren wij dan ook altijd om eerst contact met ons op te nemen zodat één van onze glaszetters het kan komen bekijken.

De voordelen en nadelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen, de voor- en nadelen
Voordelen Nadelen
 • Duurzaam: Kunststof kozijnen kunnen tientallen jaren meegaan.
 • Onderhoudsarm: Kunststof kozijnen hoeven niet te worden geschilderd of geschuurd.
 • Isolatie: Kunststof kozijnen bieden goede isolatie, waardoor ze kunnen helpen om uw energiekosten te verlagen.
 • Veiligheid: Kunststof kozijnen zijn zeer sterk en bieden goede bescherming tegen inbraak.
 • Zwaar: Meer belasting op de fundering van uw woning.
 • Warmte: In de zomerperiode kunnen kunststof kozijnen erg warm worden, waardoor de temperatuur in uw woning kan stijgen.

Wat zijn de kosten voor kunststof kozijnen?

De gemiddelde kosten van kunststof kozijnen zijn hoger dan de gemiddelde kosten van houten kozijnen. Dit komt doordat kunststof kozijnen van een duurdere grondstof worden gemaakt en een hogere productiekosten hebben.

De gemiddelde kosten van kunststof kozijnen variëren afhankelijk van de grootte, het type en de kwaliteit van de kozijnen. Voor een standaard draaikiepkozijn van 1 meter breed en 1,20 meter hoog betaalt u ongeveer €400 tot €900. Voor een hoogwaardig draaikiepkozijn met HR++ glas betaalt u ongeveer €1.100 tot €1.800.

De gemiddelde kosten van houten kozijnen variëren afhankelijk van de houtsoort, het type en de kwaliteit van de kozijnen. Voor een standaard draaikiepkozijn van 1 meter breed en 1,20 meter hoog betaalt u ongeveer €300 tot €750. Voor een hoogwaardig draaikiepkozijn met HR++ glas betaalt u ongeveer €700 tot €1.600.

De kosten voor kunststof kozijnen laten plaatsen is afhankelijk van de afstand en de tijd die erin gaat zitten. Vaak kost een glaszetter die deze kunststof kozijnen plaatst ongeveer €60,- per uur.

Kunststof kozijnen laten plaatsen

Wat kan de kosten voor kunststof kozijnen laten plaatsen beïnvloeden?

 • De locatie van de woning: Kozijnen in gebieden met veel zonlicht zijn duurder dan kozijnen in gebieden met weinig zonlicht.
 • De isolatiewaarde van de kozijnen: Kozijnen met een hoge isolatiewaarde zijn duurder dan kozijnen met een lagere isolatiewaarde.
 • De afwerking van de kozijnen: Kozijnen met een speciale afwerking, zoals een kleurlak of een coating, zijn duurder dan kozijnen met een standaard afwerking.

Wat kost het vervangen van een kozijn?

De kosten van het vervangen van kunststof kozijnen variëren van ongeveer €1.000 tot €5.000 per raam. De kosten van het vervangen van houten kozijnen variëren van ongeveer €800 tot €4.000 per raam. Zoals u kunt zien is de raming van de prijs erg grof genomen, het hangt namelijk van een aantal factoren af:

 • Het aantal kozijnen: Hoe meer kozijnen u laat vervangen, hoe lager de kosten per kozijn zullen zijn.
 • De grootte van de kozijnen: Hoe groter de kozijnen, hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Het type kozijn: Draaikiepkozijnen zijn de meest populaire soort kunststof kozijnen en zijn daarom ook het duurst.
 • De kwaliteit van de kozijnen: Hoe hoger de kwaliteit van de kozijnen, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Bij interesse in een prijsopgave voor kunststof kozijnen kunt u een vrijblijvende offerte bij ons doen! Wij helpen u graag hiermee.

Subsidie voor kunststof kozijnen

De overheid biedt subsidie voor de aanschaf van kunststof kozijnen, namelijk de ISDE-subsidie. De subsidie is bedoeld om woningeigenaren te stimuleren om hun woning te verduurzamen. De hoogte van de subsidie hangt af van het type woning en de energiebesparing die u realiseert.

De hoogte van de subsidie wordt bepaald door de energiebesparing die u realiseert door de nieuwe kozijnen. De berekening van de energiebesparing wordt uitgevoerd door een erkend isolatieadviseur.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet u in aanmerking komen voor de volgende eisen:

Eisen en voldoet
Eisen Voldoet u?
U bent eigenaar van de woning Ja/Nee
De woning is gelegen in Nederland Ja/Nee
Kozijnen voldoen aan SKG kwaliteitseisen Ja/Nee
Kozijnen hebben hoge isolatiewaarde Ja/Nee
Kozijnen vervangen enkel glas Ja/Nee

In 2024 bedraagt de subsidie voor kunststof kozijnen maximaal €1.600 per woning. De subsidie wordt uitgekeerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe kunt u subsidie aanvragen?

Indien u voldoet aan de bovenstaande eisen kunt u de subsidie aanvragen bij het RVO. De aanvraag moet binnen 6 maanden na de levering van de kozijnen worden ingediend.

Tips voor het aanvragen van de subsidie

Onze glaszetters krijgen vaak de vraag hoe ze de subsidie het beste kunnen aanvragen. Vaak willen particulieren eerst de kunststof kozijnen laten plaatsen en dan pas de subsidie aanvragen. Eigenaar en oprichter, Jouke de Groot, geeft het advies om de aanvraag voor subsidie te doen voordat u de kozijnen besteld. Daarnaast is het belangrijk dat de kozijnen voldoen aan het keuren SKG.

Schoonmaken van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn zoals eerder vermeldt onderhoudsarm, maar regelmatig schoonmaken is wel belangrijk om ze mooi en schoon te houden. Met een paar simpele tips van Jouke kunt u uw kunststof kozijnen in een mum van tijd weer als nieuw maken!

Wat heeft u hiervoor nodig?

 • Warm water
 • Schoonmaakmiddel, voorkeur heeft Dreft (mild)
 • Zachte doek
 • Zeem
Kunststof kozijnen schoonmaken

Hoe kunt u zelf de kunststof kozijnen schoonmaken?

Schoonmaken van uw kunststof kozijn(en)

 1. Vul een emmer met warm water en voeg een paar druppels mild schoonmaakmiddel toe.

 2. Maak een zachte doek of spons nat met het sop.

 3. Wrijf het sop over de buitenkant van de kozijnen.

 4. Spoel de kozijnen af met schoon (het liefst kalkvrij) water.

 5. Maak de kozijnen, inclusief hoeken, goed schoon met een doek

 6. Spoel de kozijnen nogmaals af met schoon (het liefst kalkvrij) water.

 7. Droog de kozijnen af met een zeem.

De kozijnen rondom deuren en ramen kunnen extra vuil worden door de vingerafdrukken en andere sporen die mensen achterlaten. Om deze kozijnen schoon te maken, kunt u een speciale reiniger voor kunststof kozijnen gebruiken. Deze reinigers zijn speciaal ontwikkeld om vuil en vet te verwijderen en laten de kozijnen weer glimmen.

Wat zijn de kosten van kunststof kozijnen?

De kosten van kunststof kozijnen variëren afhankelijk van de grootte, het type kozijn en de kwaliteit van de materialen. De kosten van een standaard kunststof kozijn met dubbelglas beginnen bij ongeveer €250 per meter.

Hoelang duurt het om kunststof kozijnen te laten plaatsen?

De duur van het plaatsen van kunststof kozijnen hangt af van de grootte van de kozijnen en de complexiteit van de klus. In het algemeen duurt het plaatsen van een standaard kunststof kozijn met dubbelglas ongeveer een dag.

Hoe moet ik kunststof kozijnen onderhouden?

Kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Met een beetje water en zeep zijn ze eenvoudig schoon te maken. Om de levensduur van uw kunststof kozijnen te verlengen, kunt u ze ook af en toe inwrijven met een speciale onderhoudsolie.

Welke soorten glas kan ik gebruiken in kunststof kozijnen?

Er zijn verschillende soorten glas die gebruikt kunnen worden in kunststof kozijnen. De meest voorkomende soorten glas zijn; dubbelglas, HR++ glas, triple glas en gekleurd glas.

Glas-Gigant

Wij zijn ook te vinden in: 

Amsterdam, Groningen, Breda, Utrecht, Almere, Nijmegen

Glas-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!