Sinds 1992

Subsidie voor glas, bespaar geld

Isolerend glas, ook wel bekend als dubbel glas, thermopane of triple glas, is een slimme investering voor huiseigenaren die willen besparen op energiekosten en tegelijkertijd hun huis comfortabeler willen maken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er vaak subsidies vanuit de overheid beschikbaar zijn voor het installeren van isolerend glas. In deze blogpost zullen we dieper ingaan over wat voor subsidies voor het energiezuinig maken van het huis beschikbaar zijn.

Wat voor soorten glas heb je?

Soort glasGlas dikteInformatie
Enkel glas+/- 5 mm1 glasplaat
Dubbel glas+/- 18 mm2 glasplaten
HR ++ glas+/- 24 mm2 glasplaten met HR-coating en isolerend glas tussen de platen
Triple glas (HR+++ glas)+/- 37 mm3 glasplaten met HR-coating en isolerend glas tussen de platen

Voorwaarden HR++ glas

U kunt alleen subsidie krijgen vanuit de overheid door het vervangen van oude ramen. Het geldt niet voor glas dat wordt geplaatst in een raam waar eerder een gevel zat. De isolatiewaarde van het HR++ glas moet voldoen aan de regels van de Rijksoverheid.

Wat zijn de meest belangrijke regels?

 • U geeft alleen het aantal m2 op die oude ramen, panelen of deuren vervangen. Glas wat bijvoorbeeld is geplaatst in een raam waar eerder een gevel zat komt niet in aanmerking.
 • De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m2K nodig.
 • U mag maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Als u bijvoorbeeld eerst subsidie hebt gekregen voor HR++ glas voor de benedenetage en voorgevel van uw woning en later subsidie aanvraagt voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan wordt de laatste aanvraag afgewezen. U kunt dan beter voor alle glasmaatregelen die u binnen 24 maanden neemt subsidie aanvragen in één aanvraag. De aanvraag moet u dan wel binnen 24 maanden na installatie van de eerste glasmaatregel indienen.
 • Als u heeft geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld in het aanvraagformulier om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet
 • Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2. Het oppervlak van het HR++ glas telt hierin mee.
 • Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het HR++ glas, meer dan 45 m2 is dan brengen we het subsidiebedrag automatisch terug tot het maximale aantal van 45 m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.

Voorwaarden triple glas

Voor triple glas gelden dezelfde eisen als voor HR++ glas, en nog een paar extra eisen. Het belangrijkste verschil is dat u bij triple glas de kozijnen moet vervangen door isolerende kozijnen. Voor deze isolerende kozijnen kunt u ook subsidie aanvragen tegelijkertijd met de subsidie voor het glas.

 • U geeft alleen het aantal m2 op die oude ramen, panelen of deuren vervangen. Glas wat bijvoorbeeld is geplaatst in een raam waar eerder een gevel zat komt niet in aanmerking.
 • De isolatiewaarde (U-waarde) voor het Triple glas is maximaal 0,7 W/m2K.
 • Bij de toepassing van Triple glas moet u verplicht ook de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen met een Uf waarde van maximaal 1,5 W/m2K.
 • Als u heeft geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren dan geldt dit als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld in het aanvraagformulier om te bepalen of u aan de oppervlakte-eisen voldoet.
 • Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2. Het oppervlak van het Triple glas telt hierin mee. U mag maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Als u bijvoorbeeld eerst subsidie hebt gekregen voor Triple glas voor de benedenetage en voorgevel van uw woning en later subsidie aanvraagt voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan wijzen we de laatste aanvraag af. U kunt dan beter voor alle glasmaatregelen die u binnen 24 maanden neemt subsidie aanvragen in één aanvraag. De aanvraag moet u dan wel binnen 24 maanden na installatie van de eerste glasmaatregel indienen.
 • Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het Triple glas, meer dan 45 m2 is dan brengen we het subsidiebedrag automatisch terug tot het maximale aantal van 45 m2 waarvoor u subsidie kunt krijgen. Zie hiervoor ook onderstaande tabel.
Soort isolatiemaatregel Subsidiebedrag per m2 (tot 1-1-’23) Subsidiebedrag per m2 (vanaf 1-1-’23) Minimaal vereiste m2 Maximaal m2 mbt subsidie Maximale U-waarde
HR ++ glas €26,50 €23,00 84 454 ≤ 1,2
Triple glas (HR+++) €75,00 €65,50 84 454 ≤ 0,7

Uiteraard helpen wij u graag met het vervangen van het glas. U kunt altijd een offerte opvragen bij ons, of neem even contact op!

Glas-Gigant

Wij zijn ook te vinden in: 

Amsterdam, Groningen, Breda, Utrecht, Almere, Nijmegen

Glas-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!