Glaszetter
Sinds 1992

Screen buitenkant raam

Zoekt u een manier om de hitte op hete dagen buiten te houden, zonder dat u last heeft van een klapperend uitvalscherm dat uw uitzicht verstoort en de hele kamer verduistert? Dan kan een screen buitenkant raam een uitstekende keuze zijn. Deze vorm van zonwering bestaat uit een flexibel doek dat direct aan de buitenzijde van uw ramen wordt geplaatst. Wanneer u het screen naar beneden doet, bedekt het uw gehele raamoppervlak. Hierdoor houdt het effectief de warmte van de zon tegen, zonder dat het de hele ruimte binnen verduistert. Zo blijft uw huis op warme dagen comfortabel, terwijl u toch genoeg natuurlijk daglicht in huis heeft.

Screens aan de buitenkant van ramen zijn een populaire optie voor zonwering. Ze zijn praktisch in het gebruik en stijlvol qua uitstraling. De screen biedt niet alleen bescherming tegen de hitte en verblinding door de zon, maar zorgt er ook voor dat u van binnenuit naar buiten kunt blijven kijken zonder dat u last heeft van inkijk van voorbijgangers op straat.

Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over een screen buitenkant raam.  

screens

Wat is een screen buitenkant raam precies?

Een screen aan de buitenkant van uw raam is een type zonwering dat wij direct aan de buitenzijde van het raamkozijn monteren. Het bestaat uit een kunststof doek met een zonwerende PVC laag. Deze handige laag kan tot wel 90% van de UV-straling die binnenkomt verminderen. Hierdoor blijft het ook op warme dagen waarop er veel zonlicht naar binnen schijnt toch comfortabel koel in uw huis.

De bediening van screens aan de buitenkant van ramen kan zowel handmatig als elektrisch. Denk aan een afstandsbediening, of zelfs met behulp van een handige smartphone-applicatie.

Wat screens aan de buitenkant van ramen zo makkelijk maakt, is hun snelheid van bediening. Screens kunnen in enkele seconden naar beneden worden gelaten, waardoor ze direct zon te blokkeren tijdens de warmste uren van de dag.

Wat is het verschil tussen een screen buitenkant raam en een rolluik?

Een belangrijk verschil tussen screens en rolluiken is hoeveel licht ze doorlaten. Rolluiken verduisteren de ruimte bijna volledig. Hierdoor heeft u bijna geen natuurlijk daglicht meer in uw woonkamer. Dit kan volgens veel huiseigenaren zorgen voor een wat opgesloten gevoel. Zeker in woonkamers of kantoorruimtes. Daarentegen laten screens nog genoeg daglicht door en kunt u van binnenuit naar buiten kijken, wat juist een meer open gevoel geeft.

Hoewel rolluiken ook voordelen bieden zoals betere isolatie en volledige verduistering, zijn screens buitenkant raam een uitstekende keuze als u waarde hecht aan een aangename lichte en ruimtelijke sfeer.

Waarom kiezen voor een screen als zonwering?

Er zijn veel soorten zonwering verkrijgbaar, zoals rolluiken, zonneschermen en markiezen. Een screen aan de buitenkant van uw raam kan voor veel huizen echt een meerwaarde bieden. Hieronder lichten we de belangrijkste voordelen van screen buitenkant raam graag voor u toe:

  • Lichtdoorlatend
    Een van de grootste voordelen van screens is dat ze het licht nog steeds op een subtiele, maar niet storende manier kunnen doorlaten. Dit betekent dat er nog steeds natuurlijk daglicht binnenkomt. Wat veel huiseigenaren prettig vinden in huis. Tegelijkertijd blokkeren ze wél de storende hitte van de zon en het felle licht. Dit zorgt ervoor dat u in de zomer binnenshuis geen last heeft van oververhitting of verblindende zonnestralen.
  • U kunt het zonlicht in huis op elk moment zelf regelen
    Met screens kunt u op elk moment zelf bepalen hoeveel zonlicht uw huis binnenkomt. Dit betekent dat u op zonnige dagen ervoor kunt zorgen dat het zonlicht minder intens wordt. Zodat het niet tropisch heet wordt in de ruimtes. Het is mogelijk de screens aan te passen op hoeveel licht u zelf prettig vindt.
  • Geen inkijk
    Screens bieden privacy, maar uw uitzicht wordt niet belemmerd. Terwijl u zelf nog steeds van binnen naar buiten kunt kijken, kunnen mensen van buiten niet naar binnen kijken. Dit is ideaal als u in een drukke buurt woont of waarde hecht aan genoeg privacy. Zónder last te hebben van een opgesloten, geïsoleerd gevoel in huis.  
  • Bescherming van uw interieur
    Screens verminderen de hoeveelheid UV-straling die uw huis binnenkomt. Dit helpt om uw meubels, muren, vloeren en andere onderdelen van uw interieur te beschermen tegen verkleuring en schade door de zon. U houdt uw spullen zo langer mooi!
  • Schonere ramen
    Screens helpen ook om uw ramen schoon te houden door vuil, stof en regen buiten te houden. Dit betekent minder ramen lappen voor u en heldere, schone ramen zonder moeite!
  • Energiebesparing
    Doordat screens de hitte van de zon buiten houden, verminderen ze de noodzaak om uw airconditioning aan te zetten op warme dagen. Onderzoek van TNO toont aan dat screens gemiddeld 12% op energiekosten kunnen besparen.
  • Ruimtebesparend
    In tegenstelling tot uitvalschermen nemen screens zeer weinig ruimte in beslag. Ze zijn minder storend in het zicht en geven uw huis een strakke, moderne uitstraling. Wel zo handig als u beperkte ruimte rond uw ramen heeft.
  • Optimale privacy
    Naast het bieden van bescherming tegen de zon, zorgen screens ook voor betere privacy zonder dat u zich opgesloten voelt. U heeft alle privacy terwijl u nog steeds kunt genieten van het uitzicht naar buiten.
  • Geen lichtinval door kieren
    Screens bedekken het gehele raamoppervlak, waardoor hinderlijke lichtinval wordt voorkomen. Dit is vooral handig als u thuis werkt of op kantoor bent en een computerscherm moet aflezen. Maar ook als u eens een film wilt kijken op een zonnige dag. Geen last meer van reflecties of verblinding op uw scherm door kieren!
  • Stijlvol en functioneel
    Screens hebben een strak en modern uiterlijk dat u perfect kunt afstemmen op uw buitenmuren/ de gevel van uw huis.

Kortom, het is een waardevolle investering die in meerdere opzichten uw wooncomfort aanzienlijk kan verbeteren!

Screens

Soorten screens buitenkant raam

Er zijn verschillende soorten screens voor de buitenkant van uw raam waaruit u de keuze heeft. Zo zijn er de standaard screens en de ritsscreens. En vele extra toepassingen en opties. Hieronder vindt u een overzicht van alle mogelijkheden.

Standaard screens

Standaard screens zijn de traditionele keuze voor zonwering. Deze screens zijn eenvoudig en functioneel, bieden effectieve bescherming tegen de zon en kunnen zowel handmatig als elektrisch bediend worden. Ze zijn ideaal voor wie op zoek is naar een betaalbare maar betrouwbare oplossing voor het beheersen van zonlicht en warmte in huis.

Ritsscreens/zipscreens

Een luxere optie zijn de zipscreens, ook wel ritsscreens genoemd. Deze screens hebben een ingebouwd ritsmechanisme dat het doek strak en stevig op zijn plaats houdt, zelfs bij sterke wind. Dit voorkomt het hinderlijke klapperen als het waait, dat vaak voorkomt bij traditionele zonwering. Én het zorgt voor constante bescherming tegen de zon. Zipscreens zijn meestal elektrisch bediend en worden ook wel windvaste screens genoemd vanwege hun weerstand tegen harde wind.

Extra opties en keuzes

Screens voor de buitenkant van uw raam kunnen met diverse extra opties worden uitgerust, aangepast op uw eigen wensen. Zo kunnen licht- en windsensoren worden toegevoegd. Deze sensoren zorgen ervoor dat de screen automatisch zal reageren op de weersomstandigheden. Bij fel zonlicht gaan ze automatisch omlaag, en bij sterke wind gaat uw screen automatisch weer omhoog. Handig als u zelf nog weleens vergeet de screens weer omhoog te doen voordat het gaat regenen.

Verduistering en hoeveelheid licht kiezen

Screens zijn bovendien beschikbaar in verschillende maten van verduistering. Zo kunt u kiezen voor halve verduistering, waarbij nog wat natuurlijk licht wordt doorgelaten, of volledige verduistering voor maximale bescherming tegen de zon. En een aantal opties daar tussenin.
Dit maakt het mogelijk om de hoeveelheid lichtinval naar wens aan te passen.

Kleurkeuzes

Wat betreft kleurkeuze, zijn screens verkrijgbaar in diverse basiskleuren. U kunt kiezen voor een kleur die past bij de gevel van uw huis voor een mooi geheel, of juist voor een contrasterende kleur om een opvallend effect te creëren. Veel gekozen neutrale kleuren zijn wit, grijs en zwart.

Maatwerk en montage

Wij bieden bij glaszettersbedrijf de Glas-Gigant alle soorten screens op maat aan, die precies zijn aangepast aan de afmetingen van uw ramen.

Solar screen

Een interessante en milieuvriendelijke optie zijn solar screens. Deze duurzame zonweringen zijn uitgerust met een ingebouwd zonnepaneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens opgeslagen in de accu.  

Wanneer u de solar screen wilt bedienen, kunt u dit eenvoudig doen via uw smartphone of met een afstandsbediening. De motor van de screen gebruikt de opgeslagen energie uit de accu om het screen op en neer te laten gaan. Dat scheelt u weer in uw energieverbruik.

Zonwering en nieuwe ramen in één keer geregeld bij Glas-Gigant

Bij Glas-Gigant horen we vaak dat huiseigenaren het liefst meerdere renovaties in één keer willen aanpakken. Daarom bieden wij totaaloplossingen waarbij we niet alleen nieuwe ramen plaatsen, maar ook zonwering en nieuwe kozijnen in één keer voor u kunnen regelen. Als  u meerdere klussen combineert profiteert u automatisch van combi-korting. Hierdoor bent u direct klaar en kunt u genieten van een compleet vernieuwde moderne woning!

Kosten screens buitenkant raam

Wanneer u overweegt om screens aan de buitenkant van uw raam te installeren, is het wel zo prettig om alvast een idee te hebben van de kosten van het glas/andere kosten.
De prijs die u voor uw nieuwe zonwering ongeveer kunt verwachten hangt vooral van uw eigen keuzes af. Zoals het type screen, de breedte, de bedieningsoptie en eventuele extra’s. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor screens en belangrijke keuzes die de prijs gaan bepalen.

Gemiddelde kosten

  • Een eenvoudige standaard screen voor de buitenkant van uw raam kost een screen gemiddeld rond de €300,-.
  • Voor luxere opties, zoals elektrisch bediende screens, kan de prijs per screen oplopen tot ongeveer €850,-.

Hoe worden deze kosten bepaald?

De kosten worden altijd bepaald door de volgende keuzes:

Kiest u voor handmatige bediening of voor elektrische bediening?

Of u kiest voor handmatige bediening of een domoticasysteem, elektrische bediening of draadloze bediening weegt flink mee in de totaalprijs.

Hieronder ziet u de gemiddelde kosten voor de bediening van screens:

Type bediening Kosten Beschrijving
Handmatige bediening €40 – €55 Met handslinger of draaistang aan de binnenkant.
Elektrische bediening €55 – €165 Wandschakelaar met elektrische motor.
Elektrische, tijdgestuurde bediening €55 – €205 Op vooraf ingestelde tijden automatisch openen en sluiten.
Domoticasysteem €130 – €355 Automatisch openen of sluiten bij zon, regen, en wind via sensoren.
Draadloze bediening met afstandsbediening €205 – €255 Gemakkelijk openen en sluiten met een afstandsbediening.
Draadloze bediening met mobiele app €275 – €365 Bediening via een app die ook andere apparaten kan aansturen, zoals verlichting.

Wat voor bovenkap kiest u?

  • Standaard: meestal bij de prijs voor de screen inbegrepen
  • Speciaal model: kan extra kosten met zich meebrengen, van €0,- tot €40,-.

Montagekosten

  • De kosten voor het plaatsen van de screens liggen tussen €95,- tot €160,-

Wat is de breedte van uw screen?

  • 1 meter breed: een screen van deze breedte kost gemiddeld tussen de €150,- en €275,-.
  • 3 meter breed: grotere screens kunnen tussen de €285,- en €820,- kosten.

Totale gemiddelde kosten

Omschrijving Kosten
Eenvoudige screen (1 meter breed, handmatige bediening) Ongeveer €285,-
Luxe, grotere elektrische screen (3 meter breed) Tot ongeveer €850,-
Extra kosten Kosten
Inmeetservice Vanaf €30
Voorrijkosten €35 – €55 *
*Omdat wij landelijk actief zijn en samenwerken met gecertificeerde glaszetters en zonweringbedrijven in uw buurt, heeft u bij Glas-Gigant minimale voorrijkosten.

Heeft u ook al een screen buitenkant raam overwogen voor op kantoor?

Niet alleen thuis, maar ook op kantoor kan zo’n screen aan de buitenkant van de ramen een uitstekende oplossing bieden. Voor een prettig werkklimaat laten ze voldoende natuurlijk daglicht door, wat vooral in werkruimtes erg belangrijk is voor de productiviteit. Tegelijkertijd blokkeren ze storend te fel licht. Dit zorgt voor een prettige werkomgeving.

Screens aan de buitenkant van het raam hebben dus ook echt een toegevoegde waarde voor het personeel, omdat het een prettige werkplek creëert en bovendien zorgt voor minder behoefte aan airconditioning op warme dagen. Dit brengt niet alleen de energiekosten omlaag, maar het draagt ook bij aan een duurzamer bedrijfsbeheer.

Wat maakt een buitenscreen effectiever dan een binnenscreen?

U kunt screens zowel aan de binnen- als buitenkant van uw ramen bevestigen, maar screens aan de buitenkant zijn vele malen effectiever. De belangrijkste reden hiervoor is dat buitenscreens de warmte al tegenhouden voordat de zonnestralen het raam bereiken. Hierdoor blijft het raam zelf koel, waardoor uw huis niet al opwarmt. Een screen aan de binnenkant van het raam daarentegen, houdt de warmte pas tegen nadat de zonnestralen al via het raam naar binnen zijn gekomen, waardoor de ramen alsnog opwarmen en de warmte uitstraalt naar binnen.

Studies hebben zelfs aangetoond dat binnenzonwering slechts 35 tot 65% van de warmte kan tegenhouden. Zonwering aan de buitenkant is gemonteerd houdt maar liefst 85 tot 90% van de warmte buiten. Dit verschil maakt buitenscreens duidelijk veel effectiever voor het koelen van uw huis op warme dagen.

Waarom kiezen huiseigenaren dan toch soms voor een binnenscreen?

Hoewel buitenscreens duidelijk het meest effectief zijn in het blokkeren van zon en warmte, kiezen sommige mensen voor binnenscreens. Bijvoorbeeld omdat ze dit stijlvol vinden in hun interieur, maar ook omdat een screen aan de binnenkant niet klapperen niet in de wind, wat standaard buitenscreens nog weleens kunnen doen. Hier zijn gelukkig genoeg oplossingen voor qua montage.

Is het mogelijk zelf mijn screen buitenkant raam te monteren?

Ja, u kunt in principe als u handig bent zelf uw screen aan de buitenkant van het raam monteren. Maar het vraagt wel om enige technische vaardigheid en de juiste gereedschappen. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen en nauwkeurig te werken, zodat de screens goed vastzitten, tegen een stootje kunnen en lang meegaan.
De installatie houdt meestal in dat u de beugels aan de gevel bevestigt, de cassette erin plaatst, en vervolgens de screen op de juiste spanning afstelt.

Voor wie liever niet in de gevel wil boren, zijn er ook screens met zuignappen verkrijgbaar. Deze screens zijn snel en eenvoudig zelf te monteren en demonteren met behulp van zuignapjes. Dit maakt ze ideaal als tijdelijke oplossing of als u een huis huurt en geen grote aanpassingen wilt doen. U kunt ze dan na een zonnige dag of in de wintermaanden gewoon weer opbergen, waardoor ze ook langer meegaan. Ze worden immers niet dagelijks blootgesteld aan regen, wind, vocht en kou.

Als u kiest voor het definitief bevestigen van uw screen, en twijfelt of u deze wel correct kunt bevestigen of geen tijd heeft, kunnen onze ervaren glaszetters deze taak vakkundig voor u uitvoeren. Wij zorgen voor een professionele en snelle installatie, zodat u helemaal zeker bent van een correcte montage.

Screen buitenkant raam en onderhoud

Het kan gebeuren dat u vergeet uw buitenscreens omhoog te doen tijdens een regenbui. Dit is op zich geen probleem, maar het is belangrijk om ze daarna wel weer goed te laten drogen. Natte screens kunnen namelijk vuil en stof vasthouden, waardoor er vlekken en verkleuring ontstaan. Maak het doek daarom schoon met een mild schoonmaakmiddel vermengd met water en een zachte borstel of doek. Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, omdat deze het materiaal van de screens op den duur kunnen beschadigen.

Wordt er extreem weer voorspeld, zoals harde wind of een hevige storm, dan is het verstandig om uw screens omhoog te laten omdat ze anders kunnen beschadigen. Laat ze pas weer zakken als het weer veilig is. Zo kunt u uw screen beschermen tegen onnodige slijtage en schade.

Nog een tip: smeer de beweegbare onderdelen van de screens, zoals het mechanisme en de geleiders regelmatig in met een geschikt smeermiddel dat is bestemd voor buitengebruik. Zo kunnen de mechanismen soepel werken en langer meegaan.

Wat is de screenkap?

Een belangrijk onderdeel van een screen buitenkant raam is de screenkap, ook wel cassette genoemd. De functie van deze casette kunt u eigenlijk zien als een beschermende behuizing waarin het opgerolde doek van het screen in opgeborgen wordt wanneer het niet wordt gebruikt. Hierdoor wordt het doek beschermd tegen weersinvloeden zoals regen, wind en stof, waardoor hij langer meegaat.

Er zijn verschillende soorten cassettes beschikbaar. Sommige screens hebben een open cassette, waarbij het doek gedeeltelijk zichtbaar blijft wanneer het is opgerold. Andere screens hebben een gesloten cassette, waarbij het doek volledig wordt beschermd en een strakkere afgewerkte uitstraling heeft.

Niet alle screens hebben echter een cassette. Sommige modellen hebben een meer minimalistisch ontwerp zonder cassette, waarbij het opgerolde doek direct aan het raamframe wordt bevestigd. Dit kan uw voorkeur hebben. Wij installeren zowel screens met als screens zonder cassette.

Kan ik s’avonds ook naar buiten kijken als het screen naar beneden is zonder inkijk?

Nee, wanneer het donker is en het screen naar beneden is, zijn mensen buiten in staat om naar binnen te kijken, terwijl u binnen wellicht niet goed ziet wat erbuiten gebeurt. Dit betekent dat als u ‘s avonds binnen bent met het screen naar beneden, mensen buiten u wel kunnen zien, maar u hen mogelijk niet goed kunt zien. Handig om te weten!

Hoe lang gaat een screen buitenkant raam mee?

Zonnescreens hebben over het algemeen een lange levensduur. Als u ze goed onderhoudt en er voorzichtig mee bent, en de screens oprolt voordat het gaat regenen kunnen ze van gemiddeld 15 tot 20 jaar meegaan. Hoe lang dit zal zijn is altijd grotendeels afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit van de installatie.

Kan ik subsidie krijgen voor screens?

Hoewel screens zeker kunnen bijdragen aan energiebesparing door zonlicht en warmte buiten te houden waardoor u minder vaak de airconditioning aan hoeft te doen, vallen ze over het algemeen niet onder de subsidieregelingen voor duurzame investeringen. Helaas! Wel kunt u flink uw energierekening verlagen op zomerse dagen, doordat het koel blijft in huis waardoor de airco niet langer nodig is.

Kunnen de screens op elk type raam worden geplaatst?

Ja, screens zijn heel veelzijdig en passen goed bij verschillende soorten ramen, zoals draai-, kiep- en schuiframen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de afmetingen van uw huis.

Glas-Gigant
Glas-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!