Sinds 1992

Houten kozijnen laten plaatsen voor de beste prijs

Houten kozijnen blijven een tijdloze favoriet onder huiseigenaren. Ze zijn overschilderbaar, geven een klassieke en warme uitstraling en gaan lang mee. Bovendien hebben houten kozijnen van nature isolerende eigenschappen. Hierdoor blijft de warmte goed binnen en heeft u u weinig last heeft van tocht langs de kozijnen waardoor u energie bespaart. Voor het behoud van de isolatiewaarde en om uw houten kozijnen in goede conditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk.

Bij Glas-Gigant installeren we naast diverse glassoorten ook houten kozijnen. Wij kunnen niet alleen vakkundig uw houten kozijnen plaatsen, repareren of vervangen. We bieden ook totaaloplossingen aan. Zo is het bij ons mogelijk om gelijktijdig met uw nieuwe houten kozijnen ook nieuwe beglazing door ons te laten plaatsen. Besteedt u uw klus uit aan onze gecertificeerde glaszetters, dan bent u 100% verzekerd van topkwaliteit voor een scherpe prijs!

Houten kozijnen plaatsen

Houten kozijnen plaatsen kosten

De totaalprijs voor houten kozijnen wordt beïnvloed door het type hout dat u kiest, maar ook van de grootte van uw ramen en de vraag of u andere klussen tegelijkertijd wilt aanpakken, zoals het vervangen van dubbel glas door isolatieglas, zoals HR++ glas inclusief nieuwe kozijnen. De keuze voor verschillende extra’s heeft ook invloed op de uiteindelijke prijs.

Gemiddelde prijzen houten kozijnen plaatsen en houten kozijnen inclusief nieuw isolatieglas:

 • Gemiddeld liggen de kosten voor alleen houten kozijnen tussen de € 1.900 en € 2.900 voor 2,5 m²
 • De gemiddelde kosten voor houten kozijnen, inclusief HR++ glas en installatie, liggen tussen de €2.000 en €3.000 per 2,5 vierkante meter.

Bij Glas-Gigant kunt u rekenen op betaalbare glaszetters die uitstekende kwaliteit en een hoogwaardige service bieden. Onze deskundige glaszetters zorgen voor professionele installatie van uw glaswerk en kozijnen tegen betaalbare tarieven.
Kwaliteit en besparen op kosten voor een glaszetter gaan bij ons altijd gaan hand in hand, waardoor u bij Glas-Gigant kunt genieten van uitstekende resultaten die passen binnen uw budget!

Wilt u weten wat houten kozijnen plaatsen in uw situatie precies gaat kosten? Vraag dan direct vrijblijvend een prijsindicatie op! Wij sturen u binnen 2 minuten al een scherpe prijs toe.

Soorten houten kozijnen

Houten kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten hout, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hardhouten kozijnen, zoals meranti, merbau of eiken, staan bijvoorbeeld bekend om hun duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden en kunnen goed worden bewerkt voor een perfecte afwerking.

Zachthouten kozijnen zoals grenen of vuren, zijn over het algemeen voordeliger en gemakkelijker te bewerken. Maar zachthouten kozijnen hebben mogelijk wel extra bescherming nodig tegen vocht en insecten. Daarnaast zijn er ook milieuvriendelijke opties, zoals Accoya hout, dat via een speciaal proces wordt behandeld voor verbeterde duurzaamheid en minder impact op het milieu.

Het kiezen van het juiste type hout hangt af van uw budget, persoonlijke voorkeuren en van uw wensen qua onderhoud en duurzaamheid. Hieronder ziet u de soorten op een rij:

Hardhouten kozijnen

 • Meranti: Duurzaam en weerbestendig, geschikt voor diverse afwerkingen.
 • Merbau: Robuust en natuurlijk aantrekkelijk, vereist weinig onderhoud.
 • Eiken: Sterk en klassiek, ideaal voor een rustieke uitstraling.

Zachthouten kozijnen

 • Grenen: Betaalbaar en gemakkelijk te bewerken, maar kan gevoelig zijn voor vocht.
 • Vuren: Voordelig en veelzijdig, hebben mogelijk wel extra bescherming nodig tegen weersinvloeden.

Duurzame houten kozijnen

 • Accoya hout: Vooraf behandeld met een zogeheten acetylatie-proces zodat ze langer meegaan en duurzamer zijn. Exclusieve luxe uitstraling.

Onderhoud kozijnen

Het onderhoud van houten kozijnen is essentieel om de levensduur te verlengen en de uitstraling te behouden. Regelmatig onderhoud bestaat uit het reinigen van de kozijnen om vuil en stof te verwijderen, het controleren op tekenen van schade zoals houtrot of scheuren, en het bijwerken/overschilderen van de verf of laklaag indien nodig.

Zelf uw houten kozijnen schoonmaken

Het schoonmaken van houten kozijnen kunt u eenvoudig zelf doen. Dit doet u met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel of spons. Begin met het verwijderen van vuil en stof door het kozijn af te nemen met een vochtige doek. Vervolgens kunt u de zeep aanbrengen en voorzichtig schrobben om eventuele hardnekkige vlekken te verwijderen. Spoel uw kozijnen daarna grondig af met schoon water en laat de kozijnen volledig drogen voordat u eventuele beschadigde plekken laat repareren. Of uw kozijnen laat overschilderen.

Houten kozijnen overschilderen

Gaat u zelf uw houten kozijnen overschilderen?
Voor het overschilderen van houten kozijnen is het belangrijk om ze eerst grondig voor te bereiden door ze schoon te maken, oude verflagen te verwijderen en het oppervlak licht op te schuren. Breng vervolgens een geschikte primer aan voor hechting en bescherming tegen vocht. Gebruik hoogwaardige buitenverf en breng deze gelijkmatig aan in meerdere dunne lagen. Zorg voor regelmatig onderhoud door de kozijnen om de paar jaar opnieuw te (laten) schilderen om ze in goede staat te houden.

Hoe vaak moet u uw houten kozijnen overschilderen?

Houten kozijnen moeten over het algemeen om de 4 tot 7 jaar opnieuw worden geschilderd, afhankelijk van de kwaliteit van de verf, blootstelling aan weersinvloeden en de staat van het hout.

Houten kozijnen combineren met isolatieglas

Houten kozijnen plaatsen in combinatie met isolatieglas, zoals HR++ glas, zorgt voor uitstekende thermische isolatie. Hierdoor geniet u van een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten. Het isolatieglas beperkt warmteverlies en voorkomt tocht. Hierdoor dragen de natuurlijke isolerende eigenschappen van hout ook bij aan het behoud van een aangename temperatuur in huis.

Passen alle soorten HR glas in uw houten kozijnen?

Hoewel houten kozijnen goed kunnen werken met isolatieglas zoals HR++ glas, kunnen niet alle kozijnen de dikte en het gewicht van het isolatieglas ondersteunen. Hierdoor zijn houten kozijnen mogelijk niet geschikt voor het plaatsen van driedubbel glas (HR+++ glas), vanwege het extra gewicht en de dikte van dit type glas. In dit geval zijn kunststof of aluminium kozijnen een betere optie om uw ramen en kozijnen gelijktijdig te vervangen en te verduurzamen.

Houten kozijnen plaatsen, repareren en vervangen

Bij Glas-Gigant bieden we niet alleen houten kozijnen plaatsen aan. U kunt ook bij ons terecht voor zowel vervanging als reparatie van houten kozijnen, en dat alles tegen een scherpe prijs.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om houten kozijnen volledig te vervangen, bijvoorbeeld als ze ernstig beschadigd zijn door houtrot of andere vormen van slijtage, of als ze niet langer voldoen aan uw wensen op het gebied van isolatie.  

Als de schade beperkt is en de kozijnen nog steeds goed in tact zijn, kunnen ze vaak worden gerepareerd door middel van schuren en opnieuw schilderen. Dit kan een kostenbesparende stap zijn die de levensduur van de kozijnen verlengt. Bovendien geeft u uw houten kozijnen zo weer een nette vernieuwde uitstraling!

Voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen zijn om meerdere redenen nog altijd erg in trek. Hieronder ziet u de belangrijkste voordelen:

 • Prachtige authentieke uitstraling
  Houten kozijnen hebben een natuurlijke en warme uitstraling die bijdraagt aan de charme en het karakter van een huis.
 • Isolerende werking
  Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, waardoor het helpt om warmte binnen te houden en kou buiten te houden. Dit kan leiden tot lagere energiekosten.
 • Op maat te maken
  Houten kozijnen kunnen gemakkelijk worden aangepast aan verschillende maten en vormen. Dit biedt u vele mogelijkheden.
 • Overschilderbaar
  Houten kozijnen kunnen worden geschilderd in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor ze gemakkelijk aan te passen zijn wanneer u een nieuwe uitstraling wenst.

Mogelijke nadelen

 • Onderhoud
  Houten kozijnen vereisen regelmatig onderhoud, zoals schilderen en behandeling tegen houtrot, om ze in goede staat te houden.
 • Investeringskosten
  Houten kozijnen kunnen duurder zijn dan alternatieve materialen zoals kunststof of aluminium, zowel in aanschaf als onderhoudskosten op lange termijn.
 • Gevoelig voor krimpen of uitzetten
  Houten kozijnen kunnen gevoelig zijn voor uitzetting en krimp door veranderingen in vochtigheid en temperatuur, wat kan leiden tot scheuren of kromtrekken van het hout.
Wat is de gemiddelde levensduur van houten kozijnen?

De levensduur van houten kozijnen is wisselend, maar met regelmatig onderhoud kunnen ze tientallen jaren meegaan. Het onderhoud bestaat uit: periodiek schilderen, inspecteren op houtrot en tijdig laten repareren van eventuele beschadigingen.

Kan ik houten kozijnen zelf installeren of repareren, of moet ik een professional inhuren?

Hoewel houten kozijnen plaatsen of repareren uiteraard wel mogelijk is, is het geen eenvoudige klus wanneer u onervaren bent. Het vereist vaktechnische kennis en ervaring.
Kiest u voor een professional via Glas-Gigant dan bent u zeker van een correcte installatie en hoogwaardige reparaties.

Wat is het verschil tussen hardhouten en zachthouten kozijnen, en welke soort is beter?

Hardhouten kozijnen, zoals meranti of eiken, zijn over het algemeen duurzamer en beter bestand tegen slijtage dan zachthouten kozijnen, zoals grenen of vuren. De keuze tussen beide hangt af van uw budget, persoonlijke voorkeuren en ook van de klimaatomstandigheden waar u woont.

Is er speciale verf die ik moet gebruiken voor mijn houten kozijnen als ik ze zelf wil overschilderen?

Ja, het is belangrijk om hoogwaardige verf- of afwerkingsmaterialen te gebruiken die geschikt zijn voor buitentoepassingen. Bovendien moeten deze bestand zijn tegen UV-straling, vocht en temperatuurschommelingen. Onze professionele vakman kan u uiteraard adviseren en helpen bij het kiezen van de meest geschikte verf voor uw kozijnen.

Glas-Gigant

Wij zijn ook te vinden in: 

Amsterdam, Groningen, Breda, Utrecht, Almere, Nijmegen

Glas-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!