Glaszetter
Sinds 1992

Glaslatten plaatsen

Als glaslatten vervangen moeten worden voor nieuwe glaslatten dan komt dat vaak omdat uw bestaande (vaak) houten glaslatten rot zijn.

Omdat ze zorgen dat uw ruiten in uw kozijnen blijven zitten zijn ze van groot belang. Ze kunnen gemaakt worden van hout, aluminium of van kunststof.

Glasglat vervangen
Glastlat vervangen

Een glaslat vervangen zorgt ervoor dat uw kozijnen weer jaren meekunnen en dat het moeilijker wordt om in te breken. Hou er echter wel rekening mee dat u dit op tijd doet zodat het niet gaat rotten.

Afhankelijk van uw opdracht, zoals het laten schilderen van uw kozijnen, het vervangen van uw enkele glas door dubbelglas of het laten plaatsen van nieuwe kozijnen, kan een glaslat vervangen worden uitgevoerd door verschillende vakmensen.

De vakman inschakelen of zelf glaslatten vervangen

Als uw glaslatten door weersomstandigheden na verloop van jaren zijn gaan rotten dan zullen de ruiten losser in het kozijn gaan zitten.

En wordt het inbraakrisico ook groter. U zult een keuze moeten maken tussen het uitbesteden van deze klus of om uw glaslatten zelf te vervangen.

Allereerst laten wij zien welke vakmannen uw glaslatten plaatsen, omdat het vaak onderdeel is van een andere klus zoals:

 1. Als de glaszetter uw enkele glas vervangt door HR++ glas.
 2. Als de schilder de buitenzijde van uw huis schildert.
 3. Als de timmerman nieuwe kozijnen plaatst.

Voor het laten verwijderden van glaslatten en plaatsen van glaslatten kunt u dus terecht bij de volgende vakmannen:

Als u op de linken klikt dan krijgt u alle informatie die u nodig heeft over het werk en de kosten van de verschillende vakmensen die uw glaslat plaatsen.

Glaszetterskosten

Als u overweegt, zoals eerder genoemd, om uw enkele glas te laten vervangen door HR++ glas dan is het plaatsen van glaslatten daar uiteraard bij inbegrepen.

Om u op voorhand een indicatie van de gemiddelde kosten te geven, treft u onderstaand de glasvervanging kosten aan waarbij de glaslatten plaatsen zijn inbegrepen.

WoningtypeRaamoppervlakte m2Totaalprijs HR++ glas en glaszetter Besparing per jaar
Appartement15 m2€ 1.700 – € 2.100€ 200 per jaar
Tussenwoning20 m2€ 2.400 – € 2.700€ 225 per jaar
Hoekwoning30 m2€ 3.400 – € 3.900€ 275 per jaar
2 onder 1 kap35 m2€ 4.300 – € 4.800€ 375 per jaar
Vrijstaande woning50 m2€ 6.400 – € 6.900€ 475 per jaar
goedkoop-glas-plaatsen

Schilderskosten buitenschilderwerk:

Omdat verschillende vakmannen uw glaslatten kunnen vervangen voor nieuwe, geven wij u onderstaand de gemiddelde prijzen van buitenschilderwerk. Bij constatering van slechte glaslatten kunnen zij deze vervangen.

BuitenschilderwerkGem. prijsAfhankelijk van
Voordeur€100Complexiteit
Achterdeur€50Complexiteit
Raamkozijn€20Afhankelijk van grootte
Tussenwoning€1.200Grootte en staat
Appartement€900Grootte en staat
Hoekwoning€2.700Grootte en staat
Vrijstaand huis€5.500Grootte en staat

Zoals gezegd zijn bovenstaande prijzen gemiddelde prijzen. De prijs is ook nog afhankelijk van het materiaal dat geschilderd moet worden door de schilder.

Exact weten wat in dit geval uw kosten zijn? Vraag dan nu een offerte aan en geef zo duidelijk mogelijk aan wat uw wensen zijn.

Timmermans kosten

Als u uw kozijnen wil laten vervangen dan zijn de glaslatten daarbij inbegrepen. Vaak geldt de regel dat wanneer de raamkozijnen in slechte staat verkeren de kans groot is dat u ook nieuwe glaslatten moet plaatsen.

Wij zullen u een goede indicatie geven van de vervangingskosten die te verwachten zijn voor het vervangen van uw kozijnen zowel aan de voorzijde of achterzijde van uw huis:

Soort kozijnOppervlakte   Prijs
Kunststof kozijnen      1  m2       € 650 – € 700
Houten kozijnen      1  m2       € 650 – € 700
Aluminium kozijnen      1  m2       € 650 – € 700
Glas vervangen
Glas vervangen

Zelf glaslatten vervangen

Bent u handig dan is het uiteraard mogelijk om zelf uw glaslatten te vervangen en de glaslat plaatsen. Houdt u er wel rekening mee dat het vervangen van houten, kunststof en aluminium glaslatten, ieder een speciale manier van werken vereist.

Onderstaand zullen wij, per materiaalsoort, laten zien (stappenplan) hoe glaslatten vervangen moeten worden.

Nauwkeurig werken is erg belangrijk omdat glaslatten een belangrijke functie bekleden bij de isolatie van uw huis.

Zelf glaslatten vervangen houten kozijn

 1. Verwijderen glaslatten: Haal eerst de verouderde glaslatten weg. Maak eerst de kitrand los met een scherp mes en u kunt nu de glaslat loswrikken. Verwijder de spijkers en maak het kozijn schoon met een verfkrabber.
 2. Schoonmaak: Vervolgens maakt u het raam goed schoon. Haal het stof weg en ontvet het kozijn.
 3. Voorbereiding: Bereid de nieuwe glaslat voor: Zaag de glaslat op maat, plak isolatieband op de glaslat.
 4. Glaslat plaatsen: Spijker de glaslat vast: Breng beglazingskit aan, maak een mengsel van water en afwasmiddel, spuit het raam in en schraap de overige kit weg met een spatel. Laat het minimaal 24 uur drogen.
 5. Afwerking: Werk de glaslat af: Maak de glaslat na 24 uur schoon met lauwwarm water, schuur alles licht op en schilder vervolgens het kozijn met de nieuwe glaslatten.

Zelf glaslatten vervangen kunststof kozijn

 1. Gebruik een plamuurmes: Plaats hem in het midden haaks op het kozijn tussen de glaslat en kozijn. U steekt 1 punt van het plamuurmes tussen de glaslat en kozijn.
 2. Gebruik een hamer: om de punt van het plamuurmes beter tussen de glaslat en het kozijn te wrikken.
 3. Kantel het plamuurmes: Doe dit richting kozijnstijl om de kier te vergroten.
 4. Draai de glaslat met het plamuurmes: Op deze manier komt het rubber vrij en trek dan voorzicht door.
 5. Plaats de nieuwe glaslatten: Start bij de korte kant van het kozijn, plaats de hoeken van de nieuwe glaslat eerst in de hoeken van het kozijn. gebruik een kunststof hamer en sla de glaslat vast. Start nu met de lange zijde van uw kozijn en uw kunststof glaslatten zijn geplaatst.

Zelf glaslatten vervangen aluminium kozijnen

 1. U start met het verwijderen van de glaslatten van de aluminium kozijnen. Verwijder de rubberdichting tussen glas en glaslat en start in de hoek. Om de gehele rubberdichting te verwijderen gebruikt u een platte schroevendraaier.
 2. Pas op dat het glas niet loskomt.
 3. Begin met de boven- of onderzijde: plaats de nieuwe glaslat in de opening en buig deze in de richting van het glas en klik de glaslat op de juiste plaats.
 4. Plaats nu de nieuwe glaslatten rondom: vervolgens plaatst u nu de rubberdichting tussen de glaslat en het glas.
 5. Let op tijdens het plaatsen van het rubber: pas op dat u de stijlen niet krom duwt en dat u de rubberdichting niet uitrekt.

Op zoek naar een duurzame keuze? Kunststof glaslatten

Duurzaamheid speelt anno 2022/2023 een steeds belangrijkere rol in ons leven. Ook qua glaslatten vervangen wordt hierop gelet. Kunststof glaslatten worden steeds populairder. Niet alleen vanwege de duurzaamheid van deze glaslatten, maar ook vanwege het onderhoudsgemak en de veelzijdigheid. Kunststof glaslatten zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan uw interieurwensen.

Kunststof glaslatten plaatsen en het verwijderen van kunststof glaslatten zijn over het algemeen vergelijkbaar met andere type glaslatten. Er zijn echter een aantal specifieke overwegingen die we graag overbrengen aan onze klanten:

 1. Afwerking: Na de installatie van de kunststof glaslatten hoef je ze meestal niet te schilderen of af te werken. Kunststof glaslatten behouden hun kleur en uiterlijk gedurende alle jaren en seizoenen.
 2. Kunststof glaslat verwijderen: Om schade aan het kozijn te voorkomen is het van belang om deze glaslat te verwijderen met een platte schroevendraaier. Ons advies is om dit nooit zelf te doen, een nieuw kozijn kopen en plaatsen is duurder dan een kunststof glaslaten laten verwijderen.

Bij de Glas-Gigant hebben we verschillende kunststof glaslatten ter beschikking.

Bespaartips glaslatten vervangen

U heeft op deze pagina veel informatie gekregen over welke vakman uw glaslatten kunnen vervangen, wat de hiermee samenhangende kosten zijn en hoe u zelf uw glaslatten kunt vervangen onderverdeeld in hout, kunststof en aluminium.

Als u besluit het vervangen van uw glaslatten uit handen te geven dan adviseren wij u meerdere offertes aan te vragen bij verschillende glasspecialisten.

U stelt zichzelf in de gelegenheid om voorwaarden en prijzen te vergelijken en een verantwoorde keuze te maken. Bij ons is een offerte aanvraag gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.

Vragen & antwoorden

Hoe worden glaslatten geplaatst?

Allereerst is het afhankelijk van welk materiaal de kozijnen zijn gemaakt. Leest u hier hoe u zelf uw glaslatten kunt vervangen voor houten, kunststof of aluminium kozijnen.

Wat kost glaslatten vernvangen?

Hoe plaats je zelf glaslatten?

Als u zelf van plan bent uw glaslatten te vervangen dan hebben wij op deze pagina uiteengezet hoe u houten-, kunststof- en aluminium glaslatten zelf kunt vervangen. Leest u hier alle relevante informatie.

Wat zijn glaslatten en waarom zijn ze belangrijk bij beglazing?

Glas-Gigant

Glaslatten zijn houten-, metalen- of kunststof strips die worden gebruikt om glas in ramen en deuren te houden. Ze spelen een cruciale rol bij beglazing doordat ze het glas op zijn plaats houden en beschermen tegen schade en weersinvloeden. Correct geplaatste glaslatten dragen bij aan de isolatie en duurzaamheid van het raam.

Hoe vaak moeten glaslatten worden vervangen?

De frequentie van het vervangen van glaslatten hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal van de latten en de blootstelling aan weersomstandigheden. Over het algemeen worden glaslatten om de 10-15 jaar gecontroleerd en mogelijk vervangen om ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn en de beglazing effectief ondersteunen.

Welke stappen zijn betrokken bij het plaatsen van nieuwe glaslatten?

glas-plaatsen-prijzen
 1. Verwijder voorzichtig de oude, beschadigde glaslatten en reinig het gebied.
 2. Meet de afmetingen van het glas nauwkeurig op en zorg voor voldoende speling.
 3. Snijd of bewerk de nieuwe glaslatten op maat en zorg ervoor dat ze goed passen.
 4. Breng een dunne laag kit aan op de glasrand om een waterdichte afdichting te creëren.
 5. Plaats de glaslatten voorzichtig tegen het glas en het raamkozijn.
 6. Bevestig de glaslatten stevig met de juiste bevestigingsmiddelen, zoals spijkers of schroeven.

Zijn er specifieke tips om de levensduur van glaslatten te verlengen?

Absoluut. Om de levensduur van glaslatten te verlengen, raden we aan:

 • Regelmatig inspecties uit te voeren op beschadigingen, krommingen of rot.
 • Verzorging te dragen voor een goede afdichting om vochtinfiltratie te voorkomen.
 • Te kiezen voor duurzame materialen zoals behandeld hout of kunststof.
 • Het schilderen of behandelen van de glaslatten volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
Glas-Gigant

Wij zijn ook te vinden in: 

Amsterdam, Groningen, Breda, Utrecht, Almere, Nijmegen

Glas-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!