Sinds 1992

Subsidie dubbel glas en triple glas in 2024

Subsidies zijn altijd een leuke bijkomstigheid! Wij merken dat er veel onduidelijkheid over deze subsidies bestaat. Hier vindt u alles wat u moet weten over de subsidie dubbel glas (HR++ glas en HR+++ glas) in 2024.

Om huiseigenaren tegemoet te komen in de kosten voor duurzaam isolatieglas is er ook in 2024 weer subsidie dubbel glas beschikbaar gesteld. De Rijksoverheid heeft vanaf 1 januari 2024 maar liefst een budget van 600 miljoen euro beschikbaar voor energiebesparende maatregelen zoals glasisolatie. Dit verhoogde budget biedt u een mooie kans om dit jaar te investeren om dubbel glas te plaatsen! Door uw glas te vervangen voor HR glas profiteert u van een aanzienlijke energiebesparing. Daarnaast kunt u meeprofiteren van de isolatiesubsidie. U kunt namelijk via deze regeling 15 tot 30 procent van de materiaalkosten voor duurzaam HR++ glas of HR+++ glas vergoed krijgen.

Waarom biedt de Rijksoverheid deze isolatiesubsidie aan?

De Nederlandse overheid wil dat zo veel mogelijk Nederlanders hun woning verduurzamen. Met de subsidie dubbel glas wordt het voor huiseigenaren financieel aantrekkelijker om energie te besparen. Een van die energiebesparende maatregelen is de overstap van regulier enkel of dubbel glas naar isolatieglas. (HR++ glas of HR+++ glas)
Vanwege de hoge isolatiewaarde van HR glas profiteert u niet alleen zelf van een verlaagde energierekening en van meer wooncomfort. Ook het milieu wordt minder belast als huiseigenaren massaal overstappen op isolatieglas. Omdat de verwarmingen omlaag kunnen wordt immers de CO-2 uitstoot verminderd. Dit klimaatdoel staat hoog op de agenda van de Rijksoverheid. 

Mooi om te zien dat via de subsidie dubbel glas de Rijksoverheid Nederlanders extra wil aanmoedigen om energiezuiniger te wonen en klimaatverandering tegen te gaan!

2024, Jouke de Groot, oprichter Glas-Gigant

Over welke isolatiemaatregelen gaat het?

Isoleren kan uiteraard niet alleen via glas. Isolatie dubbel glas is dan wel de meest gemakkelijke en goedkope manier, toch zijn er nog andere opties. Deze willen we graag met u delen:

 • Vloerisolatie
 • Dakisolatie
 • Gevelisolatie
 • Spouwmuurisolatie

Ook voor deze overige isolatiemaatregelen heeft glasbedrijf de Glas-Gigant zijn partners. Op deze manier kunnen wij u op elke manier de service bieden die iedereen verdiend!

Op deze pagina willen we ons richten op subsidie dubbel glas. Hiervoor geldt: regulier dubbel of enkel glas vervangen voor isolatieglas, dus HR++ of HR+++ glas.

Verschil tussen HR++ glas en HR+++ glas (triple glas)

Als u uw oude ramen vervangt voor HR++ glas of voor HR+++ glas, komt u in beide gevallen bijna altijd in aanmerking voor de subsidie dubbel glas.
Voordat u gaat profiteren van de isolatiesubsidie is het handig om alvast de verschillen te weten tussen HR ++ glas en HR+++ glas. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken over welk type isolatieglas het beste aansluit op uw wensen.

Hieronder ziet u de belangrijkste verschillen tussen HR++ glas en HR+++ glas (triple glas) in een overzicht.

Kenmerken HR++ Glas HR+++ Glas (Triple Glas)
Isolatiewaarde U-Waarde ±1.2 U-Waarde ±0.9
Glasplaten 2 glasplaten 3 glasplaten
Edelgasvulling In de spouwzone In beide spouwzones
HR-coating Aanwezig Aanwezig
Plaatsing Eenvoudig te plaatsen Meestal nieuwe kozijnen
Aanschafprijs Goedkoper dan HR+++ glas Duurder, maar grotere besparing
Subsidie Kan in aanmerking komen Mogelijk, met kozijnvervanging

Handig om te weten, hoe lager de isolatiewaarde hoe beter!

Jouke de Groot, oprichter Glas-Gigant, 2024.

Mocht u specifieke vragen hebben over HR++ glas of HR+++ glas of over de subsidie dubbel glas, neem dan direct vrijblijvend contact met ons op. De glasspecialisten van de Glas-Gigant kan u uitgebreid informeren over de soorten isolatieglas en over de subsidie dubbel glas.
Ook adviseert onze vakman u graag als u twijfelt over de beste isolatieoplossing voor uw woonsituatie.

Subsidie voor nieuwe kozijnen inclusief isolatieglas

Wanneer u HR+++ glas kiest, moet u ook gelijktijdig nieuwe isolerende kozijnen laten plaatsen om in aanmerking te komen voor de subsidie dubbel glas. Zo zijn kunststof of aluminium kozijnen geschikt om te combineren met triple glas voor optimale isolatie.
Vraagt u subsidie aan voor uw nieuwe triple glas inclusief isolerende kozijnen, dan mag u het oppervlak van de kozijnen meetellen voor de subsidieaanvraag. Dit houdt in dat het aantal vierkante meters voor zowel het glas als uw isolerende kozijnen samen meetellen voor het subsidiebedrag.

Ook is het mogelijk om isolerende panelen in kozijnen te laten plaatsen als u uw glas vervangt voor HR glas. U ontvangt subsidie dubbel glas als u deze isolerende kozijnpanelen combineert met isolatieglas (HR++ glas of HR+++ glas).

Kunststof kozijnen met triple glas
Kunststof kozijnen met triple glas

Voorwaarden isolatiesubsidie 2024

Uiteraard zijn er ook voor deze subsidies voorwaarden van toepassing. Wij willen u graag zo goed mogelijk informeren, de voorwaarde hebben we zo overzichtelijk mogelijk in een tabel gezet.

VoorwaardenVerplicht?
Eigenaar van de woningJa, en tevens uw hoofdverblijf.
Installatie door gecertificeerde glaszetterJa, het is niet de bedoeling dat u het glas zelf plaatst.
Minimale oppervlakte isolatieglasJa (8 m2)
Maximale oppervlakte isolatieglasJa (45 m2*)
Kozijnen vervangen bij HR+++ glasJa, isolerende kozijnen. Dus kunststof kozijnen of aluminium kozijnen.
Aanvraag achteraf indienenJa, na plaatsing en betaling.
AanvraagperiodeJa (max. 24 maanden na uitvoering)
* Oppervlakte >45 m2?Ja, dit mag uiteraard maar hiervoor ontvangt u geen extra subsidie.

Belangrijke wijziging voor isolatiesubsidie in 2024

Vanaf 1 januari 2024 is de isolatiesubsidie gewijzigd op een aantal punten. Die wijzigingen hebben niet direct betrekking op de bovenstaande tabel over subsidie dubbel glas. De voorwaarden voor glasisolatie subsidie (HR++ glas en HR+++ glas) zijn namelijk nog hetzelfde als voorgaande jaren.

Wel zijn de voorwaarden versoepeld voor eigenaren van monumenten die hun glas willen isoleren. Dit is interessant wanneer u bijvoorbeeld de beglazing van een monumentaal pand wilt laten isoleren en hiervoor subsidie wilt aanvragen.

Dit zijn de versoepelde voorwaarden voor enkel glas isoleren bij monumenten:

 • In plaats van dat het geïsoleerd oppervlak minimaal 8 m2 moet zijn, is het minimale isolatieoppervlak nu 3 m2.
 • De minimale isolatiewaarde voor glasisolatie voor monumenten is verlaagd.  
 • Ook voor de plaatsing van voor- of achterzetramen in uw monument komt u sinds 1 januari 2024 in aanmerking voor isolatiesubsidie.

Subsidie dubbel glas: overzicht subsidiebedragen voor HR++ glas en HR++ glas

Wat krijgt u aan subsidie bij een isolatiemaatregel? Hieronder ziet u de subsidiebedragen in 2024 voor glasisolatie met HR glas per m2. U ziet zowel het bedrag van de subsidie dubbel glas dat u ontvangt bij 1 isolatiemaatregel als bij 2 isolatiemaatregelen.

Glassoort Subsidiebedrag 2024 per m2
HR++ glas € 23 per m2 bij 1 isolatiemaatregel€ 46 per m2 bij 2 isolatiemaatregelen
HR+++ glas (triple glas) € 65,50 per m2 bij 1 isolatiemaatregel (inclusief isolerend kozijn)€ 131 per m2 bij 2 isolatiemaatregelen (inclusief isolerend kozijn)
Isolerende panelen in kozijnen* € 45 per m2 bij 1 isolatiemaatregel (alleen in combinatie met HR++ of HR+++ glas)€ 90 per m2 bij 2 isolatiemaatregelen (alleen in combinatie met HR++ of HR+++ glas)

* Voor de isolerende panelen in kozijnen en nieuwe kozijnen kunt u alleen subsidie aanvragen als de isolatiewaarde hoog genoeg is. Daarnaast mag krijgt u alleen subsidie als u deze panelen of kozijnen combineert met HR++ of HR+++ glas

Welke factoren bepalen de hoogte van uw subsidie dubbel glas?

De werkelijke hoogte van het subsidiebedrag voor glasisolatie is afhankelijk van drie belangrijke factoren. Hieronder ziet u drie vragen die u alvast kunt beantwoorden om een beeld te krijgen van uw subsidiebedrag.  

Hoeveel raamoppervlak laat u isoleren?

Hoe meer vierkante meters glas u laat isoleren, hoe hoger de subsidie op de aanschafkosten voor uw HR-beglazing.
Het minimale raamoppervlak om te isoleren is 8m2, en het maximale raamoppervlak om te isoleren is 45 m2.

Is er sprake van een aanzienlijke isolatieverbetering?

Wanneer er sprake is van een aanzienlijke isolatieverbetering, zal het subsidiebedrag hoger uitpakken dan wanneer u al isolerende beglazing had. Had u bijvoorbeeld al HR++ glas en stapt u over naar Triple glas, dan is uw isolatieverbetering minder ingrijpend dan wanneer u enkel glas vervangt voor dubbel isolatieglas. Hoe groter de isolatieverbetering hoe hoger uw subsidiebedrag.

Laat u meerdere subsidiemaatregelen uitvoeren binnen 2 jaar?

Ook de hoeveelheid isolatieverbeteringen beïnvloeden uw subsidiebedrag. U kunt 15 tot 30 procent vergoed krijgen van de kosten voor het isolatiemateriaal. Dit werkt als volgt:

 • Bij 1 energiebesparende maatregel heeft u recht op 15% subsidie. Laat u alleen uw glas isoleren, dan ontvangt u 15% isolatiesubsidie op de voor aanschafkosten isolatie. 
 • Bij 2 energiebesparende maatregelen heeft u recht op 30% subsidie. Voorbeeld: u past naast glasisolatie ook spouwmuurisolatie of vloerisolatie toe binnen 24 maanden. Of u vervangt uw glas voor isolatieglas en u laat binnen 2 jaar ook bijvoorbeeld een zonneboiler of een warmtepomp installeren.  

7 redenen waarom HR++ glas of HR+++ glas een slimme investering is

Vanwege de subsidie dubbel glas bespaart u op uw investeringskosten voor HR++ glas of HR+++ glas. Omdat u een deel van de investeringskosten terugkrijgt is isolatieglas niet alleen een slimme, maar ook een betaalbare investering. Waar u nu én in de toekomst uw voordeel uit kunt halen!

We hebben de 7 belangrijkste voordelen van HR glas nog eens voor u op een rij gezet.  

 1. Besparen op de maandelijkse energiekosten. HR glas houdt de warmte binnen en tocht buiten. Om uw huis op temperatuur te brengen verbruikt u minder energie. Hierdoor bespaart u wel honderden euro’s per jaar op uw energierekening!
 2. Beter voor het milieu. Minder gas verbruiken vanwege een verbeterde energie-efficiëntie betekent ook een verminderde CO-2 uitstoot. Op die manier wordt het milieu minder belast. 
 3. Verhoogd wooncomfort. Ook uw wooncomfort verbetert wanneer u HR glas laat installeren. Het binnenklimaat voelt het hele jaar door comfortabel vanwege de verbeterde energie-efficiëntie. U geniet in de zomer van een koele binnentemperatuur omdat de hitte buiten blijft. In de winter blijft het behaaglijk warm in huis omdat er geen warmteverlies plaatsvindt.
 4. Stijging van uw woningwaarde. Met isolatieglas verbetert u uw energielabel. U haalt hierdoor meer uit de verkoop van uw huis omdat uw woning stijgt in waarde.
 5. Uw kunt uw huis sneller verkopen. Uw woning wordt aantrekkelijker op de woningmarkt als deze is voorzien van HR glas. Potentiële kopers hechten veel waarde aan goede isolatie waardoor u uw huis sneller verkoopt.  
 6. Verbeterde geluidsisolatie. HR glas isoleert niet alleen de temperatuur maar ook het geluid. Geluidsoverlast wordt hierdoor ook beperkt waardoor u geniet van meer rust in huis.
 7. Betere beveiliging van uw woning. HR isolatieglas is moeilijker in te slaan dan enkel glas of oud dubbel glas. Hierdoor bent u ook verzekerd van een goede bescherming van uw huis en uw gezin tegen inbraak.

Kortom: zowel de subsidie dubbel glas als de interessante voordelen maken het absoluut de moeite waard om over te stappen op isolatieglas!

Triple glas
Triple glas en tevens geluidswerend

Vraag uw vrijblijvende informatie aan!

Wilt u snel weten wat de kosten zijn voor HR ++ glas of HR+++ glas plaatsen in uw woning? Vraag hier direct een prijsindicatie op. Door de prijs voor isolatieglas te weten kunt u ook gelijk het subsidiebedrag berekenen waar u straks recht op heeft. Wel zo prettig, want dan weet u gelijk waar u aan toe bent qua kostenplaatje!

Let op: De informatie over de subsidie voor kunststof kozijnen is gebaseerd op de gegevens die op dit moment bekend zijn. De overheid kan deze gegevens echter op elk moment wijzigen. Daarom is het belangrijk om zelf te controleren of u recht heeft op subsidie voordat u kunststof kozijnen aanschaft.

Hoe kan ik in 2024 subsidie aanvragen voor het plaatsen van dubbel glas?

In veel gevallen kunt u gebruikmaken van subsidieregelingen van de overheid. Raadpleeg de officiële website van uw lokale overheid voor specifieke informatie en aanvraagprocedures.

Welke voorwaarden zijn van toepassing op de subsidie voor dubbel glas in 2024?

De belangrijkste voorwaarden zijn, bent u officieel eigenaar van de woning en ook woonachtig in deze woning? En is het glas gezet door een gecertificeerde glaszetter?

Kom ik in aanmerking voor subsidie als ik mijn bestaande enkele beglazing wil upgraden naar dubbel glas in 2024?

In veel gevallen wel. Controleer de subsidieregels, want het upgraden van enkel naar dubbel glas wordt vaak gestimuleerd.

Geldt de subsidie voor zowel woningen als bedrijfspanden in 2024?

Ja, veel subsidieprogramma’s dekken zowel woningen als bedrijfspanden, maar de voorwaarden kunnen verschillen.

Zijn er aanvullende fiscale voordelen naast de subsidie voor dubbel glas in 2024?

Ja, soms zijn er aanvullende fiscale voordelen, zoals een lagere btw op de arbeidskosten. Raadpleeg de belastingdienst voor de meest recente informatie.

Glas-Gigant

Wij zijn ook te vinden in: 

Amsterdam, Groningen, Breda, Utrecht, Almere, Nijmegen

Glas-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!