Glaszetter
Sinds 1992

Enkel glas in huurwoning, wat zijn uw rechten?

Een baanbrekende uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter heeft mogelijk grote gevolgen voor huurders met enkel glas in hun woning. De rechter oordeelde dat enkel glas een gebrek is, waardoor de verhuurder verplicht is om het te vervangen door beter isolerend glas. Deze uitspraak is goed nieuws voor huurders die al jarenlang kampen met kou, tocht en hoge energierekeningen door enkel glas. Het is echter belangrijk om te weten dat deze uitspraak niet automatisch betekent dat alle huurders met enkel glas nu recht hebben op gratis dubbel glas.

In dit artikel bespreken we de uitspraak van de kantonrechter en wat deze betekent voor huurders met enkel glas. We geven u ook tips over wat u kunt doen als u in een huurwoning met enkel glas woont.

Wat is de uitspraak van de kantonrechter?

De kantonrechter in Amsterdam oordeelde in een zaak tussen een huurder en haar verhuurder dat enkel glas een gebrek is. De verhuurder werd in deze zaak verplicht om het enkel glas in de woning van de huurder te vervangen door dubbel glas.

De kantonrechter oordeelde dat enkel glas niet voldoet aan de minimale eisen van bewoonbaarheid. De rechter overwoog daarbij dat enkel glas tot veel kou, tocht en hoge energierekeningen kan leiden.

Enkel glas in huurwoning, wat zijn uw rechten?

Wat betekent de uitspraak voor huurders met enkel glas?

De uitspraak van de kantonrechter is een belangrijke stap in de strijd tegen slecht geïsoleerde huurwoningen. Het is een signaal dat huurders recht hebben op een woning die voldoet aan de minimale eisen van bewoonbaarheid.

Echter, de uitspraak is niet bindend voor andere rechters. Dit betekent dat andere rechters in soortgelijke zaken anders kunnen oordelen.

Wat kunt u doen als u in een huurwoning met enkel glas woont?

  • Neem contact op met uw verhuurder. Informeer uw verhuurder over de uitspraak van de kantonrechter en vraag hem om het enkel glas te vervangen door beter isolerend glas.
  • Stuur een ingebrekestelling. Als uw verhuurder weigert om het enkel glas te vervangen, kunt u hem een ingebrekestelling sturen. In deze brief moet u duidelijk omschrijven wat het probleem is en wat u van de verhuurder verwacht.
  • Stapt u naar de huurcommissie. Als uw verhuurder na uw ingebrekestelling nog steeds geen actie onderneemt, kunt u naar de huurcommissie stappen. De huurcommissie kan een uitspraak doen over de kwestie.
  • Zoek juridische hulp. Als u twijfelt over uw rechten of als u hulp nodig heeft bij het opstellen van een ingebrekestelling, kunt u juridische hulp zoeken.

Tips van Jouke de Groot

  • Bewijs de problemen. Houd een logboek bij van de temperatuur in uw woning, de tocht en uw energierekeningen. Dit kan u helpen om uw argumenten kracht bij te zetten als u naar de huurcommissie stapt.
  • Zoek steun. Er zijn verschillende organisaties die huurders met enkel glas kunnen helpen. Stichting !WOON is een van de organisaties die u kan helpen.
Glas-Gigant

Wij zijn ook te vinden in: 

Amsterdam, Groningen, Breda, Utrecht, Almere, Nijmegen

Glas-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!