Glaszetter
Sinds 1992

Krijg je een nieuw raam vergoed bij glasschade door storm?

We hebben er tegenwoordig een aantal keer per jaar mee te maken: een storm die over ons land raast en die helaas ook flink wat schade aanricht. Zo komt het nog weleens voor dat een stevige windvlaag grote takken of zelfs hele bomen om doet waaien en… je ruit intikt! Gelukkig heb je een verzekering. Maar krijg je de glasschade bij storm wel altijd vergoed? Dat is nog maar de vraag! Of je een schadevergoeding kunt claimen hangt namelijk een beetje af van de situatie en van welke verzekering je hebt afgesloten. Wij hebben de belangrijkste informatie over dit onderwerp in dit blogartikel voor je op een rijtje gezet.

Eerste hulp bij glasschade door storm

Voordat je gaat achterhalen of je recht hebt op een schadevergoeding, is het uiteraard belangrijk om je omgeving en jezelf veilig te stellen. Zorg dat iedereen afstand houdt van de glasscherven. Heb je een huisdier of (jonge) kinderen? Sluit dan indien mogelijk de ruimte af en breng hen naar een andere ruimte. Glassplinters kunnen nare wonden veroorzaken!

Fotografeer de schade alvast voor je verzekeraar, want deze foto’s heb je straks nodig als bewijs voor je claim. Bel daarna direct een glaszetter in de buurt. Deze vind je gemakkelijk via ons netwerk!

Krijg je een nieuw raam vergoed bij glasschade door storm?

Wanneer krijg je geen schadevergoeding en wanneer wel?

Of je wel of niet een vergoeding krijgt voor glasschade hangt allereerst af van jouw verzekering. Heb je een woonhuisverzekering of een inboedelverzekering? Kijk dan gelijk de voorwaarden even na of bel je verzekeraar om de situatie voor te leggen. In de polisvoorwaarden kun je als het goed is precies terugzien wat er wel en niet gedekt is.

Heb je wel de juiste verzekering?

Woonhuisverzekeringen dekken doorgaans schade aan de opstal, waaronder ramen vallen, terwijl inboedelverzekeringen schade aan de inboedel dekken. Bij glasschade door een storm valt dit dus meestal onder de woonhuisverzekering. Controleer altijd de specifieke voorwaarden van jouw polis om zeker te weten waar je recht op hebt.

Is er sprake van een officiële storm?

Een belangrijk detail bij stormschade is dat er pas officieel sprake is van een storm als het KNMI een windkracht van 7 of hoger meet. Als er geen sprake is van een officiële storm maar van een zware windstoot, kan dat invloed hebben op je schadevergoeding. Nagaan of er wel echt een storm was, is dus ook van belang.

Eigen risico en uitsluitingen

Houd er ook rekening mee dat er vaak een eigen risico geldt bij stormschade. Dit betekent dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Daarnaast kunnen er in de polisvoorwaarden uitsluitingen staan, zoals schade door achterstallig onderhoud. Had je een heel oude ruit met enkel glas? In dit geval wordt de schade mogelijk niet vergoed.

Praktische tips van onze glaszetter voor het voorkomen van glasschade

Hoewel je een storm natuurlijk zelf niet kunt tegenhouden, zijn er wel een aantal slimme maatregelen die je kunt nemen om de kans op glasschade te verkleinen:

  • Onderhoud bomen en struiken
    Zorg dat er geen zwakke takken in de buurt van je ramen hangen die tijdens een storm kunnen afbreken en schade aan je raam kunnen veroorzaken.
  • Controleer de staat van je ramen en vervang je ruit op tijd
    Verouderde of slecht onderhouden kozijnen en glas zijn gevoeliger voor glasbreuk en schade en kunnen eerder breken. Zorg voor tijdig onderhoud en vervanging de ramen indien nodig.
  • Sluit ook deuren voordat de storm begint, zeker als je een ruit in je deur hebt. Deze kunnen bij hevige windstoten kapot waaien of beschadigen.
  • Bevestig shutters of beschermende folies
    In gebieden die vaak met zware stormen te maken hebben, kunnen extra beschermingsmaatregelen zoals shutters of speciale folies op de ramen nuttig zijn.
  • Heb je zonwering? Zorg er dan altijd voor dat deze is ingeklapt of is opgerold als er hevige wind wordt voorspeld.

Wat kost het herstellen van glasschade door een ingewaaide tak?

Gemiddeld betaal je tussen de € 110 en € 475 per m² voor glasschadeherstel. Wat je precies betaalt voor de reparatie en vervanging is natuurlijk vooral afhankelijk van het type glas. Tip: als je dan toch je glas gaat vervangen, kun je wellicht net zo goed kiezen voor sterker isolatieglas zoals HR++ of Triple glas! Dat is een slimme investering waarmee je straks weer energie bespaart omdat je energiezuiniger kunt verwarmen.

Conclusie

Stormschade kan flink wat ongemak en kosten met zich meebrengen. Gelukkig kun je met de juiste verzekering en voorzorgsmaatregelen veel problemen voorkomen of beperken. Bij een officiële storm en met een goede woonhuisverzekering kun je meestal rekenen op een schadevergoeding. Zorg altijd dat je goed op de hoogte bent van je polisvoorwaarden en onderneem snel actie bij schade.

Blijf veilig en zorg goed voor je huis en jezelf, vooral tijdens stormachtige dagen!

Glas-Gigant

Wij zijn ook te vinden in: 

Amsterdam, Groningen, Breda, Utrecht, Almere, Nijmegen

Glas-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!